Total Kitchen Rethink

Dramatic kitchen transformation in Now Then

In this their third project with Murphy Bros. this couple turned their attention to an existing well-appointed kitchen in cherry that no longer met their aesthetic or functionality requirements. "The homeowner had a very clear vision for what she wanted to improve and change and how to tie it all in for a unified design," said design/build expert Cherie Poissant, now in her 15th year with Murphy Bros. Design | Build | Remodel.


First on the list was removing a pantry wall that blocked the view from the kitchen to the living area where one of two fireplaces now seemed underwhelming and dated. Both were overhauled. Also on the list was enlarging the center island to accommodate more people as these homeowners really cherished their time to entertain friends and family. The existing kitchen workflow was hampered by a design that was inefficient and even a little cramped when it came to access cabinets near the island. So, appliances were repositioned, the angled command center wall removed, a patio door to the deck was removed and large windows were added over a new sink to bring substantially more light to the space. Access to the adjoining deck was repositioned to the right of the space as a single entry to provide more cabinet space. Ceilings were retextured, floors refinished in a lighter shade and additional recessed lights were added. Even the railing and stairs to the lower level were re-shaded to richer, darker hue for aesthetic contrast.


Design/Build Consultant — Cherie Poissant

Photography — Alyssa Lee


New kitchen reflects homeowners passion for charm, elegance and top shelf functionality. Note "super cove" foot detail on island trim and posts.


More storage

Improved sight lines

More seating for quests

Soft close drawers for quiet operation

Stronger updated contemporary look

More natural light and improved scenic views


BEFORE: Existing kitchen layout with 2-tiered island. It was difficult to open the freezer drawer where the island was located. Walk-way was a pinch-point.


Island is Cambria Torquay. Cabinets finished by Murphy Bros. Paint & Fine Finishing artists in Benjamin Moore White Dove. Floors: Sanded, stained with Dura Seal Antique Brown or lighter and finish wood floor with two coats of polyurethane (one coat oil based, and one coat Infinity II waterborne satin).


Dishwasher — Miele

Rangetop & Wall Oven — Wolf

Refrigerator & freezer — SubZero

Windows — Marvin Clad Ultimate Picture & Casement

Perimeter Countertops — Cambria Fieldstone

Island Countertops — Cambria Torquay

Backsplash — 1/2 offset brick pattern

Cabinets — Local custom


CAD images provided during design phase to homeowner.


View from living room near front entry before remodeling showing command center/pantry wall that was to be removed.


With the wall removed it's easy to see how the new window over the main sink sheds new light on the kitchen and the expansive scenic views of the property.


Notice the Murphy Bros. master carpenter craftsmanship of furniture legs on cabinets around vents for a touch of elegance. Power outlets hidden under cabinets for additional functionality.


Existing conditions of living room and fireplace to be remodeled.


Reversal view of living room from kitchen, with new dry stack fireplace. Note casual seating now where pantry cabinets and wall use to be.


New fireplace surround Fast Stak ~ Arctic Gray stone and hand-distressed mantel finished by Murphy Bros Design | Build | Remodel


BEFORE LEFT: Surround matched kitchen cabinets, fluted legs and stepped crown mantel. AFTER RIGHT: Breakfast fireplace contemporary design; 75% Hirshfields Subway low sheen enamel to match stair railings.



Stairs were refinished a darker shade to match bannister and hand rails.


Note subtle shading and fine finish provides semi-reveal of fine wood grain.




Talk to us

Call (763) 780-3262 or talk with a professional remodeler about your project.

Schedule a Consultation